Vinkovo u Iloku 20.-22.01.2017.

Vinari i vinogradari nemaju puno odmora i vremena bez brige i posla u vinogradima i podrumima, oduvijek se vinogradima vraćalo već u siječnju, s obredom blagoslova pred početak Nove, Vinogradarske Godine i rezidbe. Blagdan sv.Vinka ili pučki „VINKOVO“ dugo je prisutan u tradiciji Iloka i Srijema, to je autentični i važan vinogradarski blagdan kada vinogradari trs vinove loze simbolično režu, vješaju se kobasice i sve zalije sa malo vina uz molitvu da godina bude rodna. S tog i drugih trsova običava se odrezati nekoliko ključića, koji nakon što u posudi s vodom i u toploj kuhinji potjeraju, služe za prognoziranje rodnosti nastupajućeg godišta. No to je i prigoda da se osim obreda zajedno sa svojim prijateljima, partnerima i gostima druži i veseli uz jelo, odlično iločko vino i pjesmu bez obzira na vremenske uvjete, jer toplija je i zima uz iločka vina!

Osim doživljaja u vinogradima i vinarijama/podrumima dvije večeri do kasnih sati u zajedničkom središnjem vinskom šatoru Vinskog klastera Srijem u iločkoj tvrđavi u ponudi će biti puno dobrog vina i glazbe kako bi se svi što bolje na jednom mjestu ugrijali i zabavili. Za petak 20.01. predviđen je tamburaški maraton, a u subotu 21.01. pored uvijek atraktivnog „Pokladnog jahanja ulicama Iloka“ , bit će tu i „pokladni sajam“, sa ponudom srijemskih delicija, od fiša i ribe do mesnih zalogaja, čvaraka, priprava rakije, kuhano vino, razne sorte vina na degustaciji te izbor najboljeg traminca i drugo. U subotnjem večernjem dijelu u šatoru će se uz ponudu brojnih iločkih vinarija po pristupačnim cijenama moći proveseliti uz Klapu Fjabula i TS Ringišpil. Po četvrti put priprema se i posebno, zajedničko vino: „Graševinu Vinkovo“, koja je enološki sastavljena od vina gotovo svih iločkih vinarija.

Središnja proslava u vinogradima kao i inače predviđena je na vinogradarskoj poziciji Iločkih podruma – „Vukovo“, u subotu od 14 sati. U nedjelju na sam dan sv. Vinka ujutro je sv. misa i blagoslov, a tijekom dana tradicijsko obilježavanje blagdana u vinogradima i vinarijama širom i okolo Iloka.

Sva ponuda tijekom manifestacije je uz kupljene bonove ili degustacijske čaše, odnosno u večernjem dijelu po cjeniku.

Organizatori i pokrovitelji: Vinski klaster Srijem, TZ Ilok, Grad Ilok
Sponzori: Tokić doo, Agromehanika, Jamnica, Sebastijan doo, T.o. Tina, Benzin doo, EU program SWG/RRD

Pokladno jahanje u Iloku , 21.01.2017.
I ove godine običaji konjogojaca u pokladnom godišnjem dobu obilježit će se tradicijskim pokladnim jahanjem iločkim ulicama. Od domaćina do domaćina, od dvorišta do ajnfora, uz ljepotu konja, kočija, nošnje, pjesme i uz dobro vino i rakiju te domaće zalogaje prodefilirat će članovi više konjogojskih udruga iz Vukovarsko-srijemske i okolnih županija..

Ruta: Početak kretanja povorke i prva postaja je u 12h kod Iločkih podruma (nasuprot stadiona) u ulici dr. F. Tuđmana, potom je kretanje sa nekoliko postaja u ulicama: dr. F.Tuđmana-A.Benešića-Strossmayerova-Radićeva-Trg Ž.D.Rata-V.Nazora-Zagrebačka-Radićeva-Strossmayerova-A.Benešića-dr.F.Tuđmana-šetalište O.M.Barbarića, tj, stara jezgra/tvrđava gdje je kod šatora i pokladnog sajma završna postaja, predviđena za oko 15.30-16h.
Organizator i domaćin u Iloku je Konjogojska Udruga „Kadij“, podrška Grad Ilok i Turistička zajednica Ilok.

Vinski klaster Srijem, TZ Ilok

Bookmark the permalink.

Comments are closed.