Prijateljski posjet Slovačkoj

U prijateljskom posjetu su bili gradonačelnica Marina Budimir, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Milan Pucovsky, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Grada Iloka Vladimir Knapček i predstavnica Gradskog vijeća Marija Dobošević.

Gradonačelnica Marina Budimir s pratnjom sastala se i razgovarala s gradonačelnikom Pezinoka gospodinom Oliverom Solga i suradnicima o mogućnostima suradnje i budućem prijateljstvu naših dvaju gradova kako kroz povezivanje naših kulturno-umjetničkih društava tako i po pitanju gospodarske suradnje, a pogotovo suradnje naših vinara.

Mjesto Velke Zalužie, danas veličine Iloka u prošlosti je nosilo ime Ujlak od 1261. godine baš kao i naš Ilok, a kasnije u vrijeme Nikole Iločkog bilo je njegov posjed i nosilo njegov naziv Wylak do 1526. godine. Iako površine pod vinogradima u Velkom Zalužiu nisu velike, proizvodnja vina je značajna pa se otvaraju male vinarije i podrumi sa svom pratećom ponudom. Jedan takav vinar, gospodin Dušan Nevin, vlasnik vinarije i podruma s kušaonicom vina i smještajnim kapacitetima Terra Wylak, pokrenuo je inicijativu spajanja naša dva Iloka prijateljskim vezama.

Nakon programa Berbe grožđa koji je stvorio ugodnu i opuštenu atmosferu uz vino i grožđe, razmijenjena su iskustva i izražena je želja da se prijateljstvo nastavi i u budućnosti, kako primjenom iskustava u našem Iloku koja oni imaju kroz petnaestogodišnje članstvo u Europskoj uniji tako i upoznavanjem naših vinara s njihovima i uspostave suradnje na svim razinama.

Oba grada pozvali smo da uzvrate posjet našem Iloku.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.