13. Festival slovačkih narodnih pjesama “Na brehu pri Dunaji”

Festival je održan u subotu, 27. listopada u Slovačkom narodnom domu u Iloku s početkom u 19 sati. Na samom početku festivala prisutnima se obratio predsjednik MS Ilok Vlatko Mudroh i ispred Županije Vukovarsko-srijemske pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj gospođa Zrinka Čobanković.

Tijekom listopada se na festival prijavilo ukupno 24 mladih pjevača i to 20 iz Iloka i 4 iz Soljana. Pjevači su nastupali  podijeljeni u 4 kategorije pjevača.

U kategoriji pjevača do 7 godina, koja nije natjecateljskog karaktera, nastupilo je 7 najmlađih pjevača jednom pjesmom po svom izboru. Preostale tri kategorije pjevača su natjecateljske kategorije te pjevači odjeveni u narodne nošnje izvode dvije slovačke narodne pjesme.

Stručno povjerenstvo je i ove godine u istom sastavu kao i prošle pratilo i ocjenjivalo, ali i savjetovalo mlade pjevače, a to su: Ana Babiak, Blaženka Dierčan i Ivica Hodolič.

Nakon odslušanih svih pjesama natjecateljskog dijela festivala povjerenstvo je kratko vijećalo o svojim dojmovima te donijelo sud. U drugoj kategoriji pjevača, do 12 godina,  predstavilo se 6 sudionika dvjema slovačkim narodnim pjesmama.

Prvo mjesto u drugoj kategoriji je osvojio Adam Zajac koji je ujedno dobio i nagradu publike. Drugi je Noa Bugarski, a na trećem mjestu je Valentina Pongrac.

U trećoj kategoriji pjevača nastupilo je 7 pjevača u starosti do 16 godina u kojoj je prvo mjesto osvojila Vladimira Matuš, druga je Natalija Činčurak koja je ujedno dobila i nagradu publike, a na trećem mjestu je Monika Mudroh.

U četvrtoj kategoriji pjevača pjevalo je četvero pjevača. Prvo mjesto je osvojila Mia Janić iz Soljana, druga je Katarina Mihalj također iz Soljana, a treće mjesto su podijelili brat i sestra Andrej i Gabrijela Činčurak te je publika Gabrijelu ocijenila i svojom nagradom.

Dok je povjerenstvo odlučivalo o ishodima festivala u revijalnom dijelu programa su nastupili iskusni pjevači slovačkih pjesama Dejan Novaković, Kata Menđan, Kristina Hrubik Karačić i Vladimir Velko. Glazbeni orkestar kojeg čine članovi obitelji Činčurak je svo vrijeme pratio mlade  pjevače, a ove godine pod vodstvom Vladimira Činčuraka.

Tijekom večeri je ukupno izvedeno 49 slovačkih narodnih pjesama. Publika je jednakim žarom tijekom cijele večeri pratilo sve izvođače te ih nagradila zasluženim pljeskom. Matica slovačka Ilok je sve sudionike festivala nagradilo simboličnim darom i priznanjem za sudjelovanje u ovogodišnjem festivalu.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.