Poziv na proslavu Vinkova 2016. godine

22.01.2016. – petak

  • 7h sv. Misa – blagoslov povodom blagdana sv. Vinka
  • 14h Središnja tradicijska proslava Vinkova – vinogradi Vukovo, I.podrumi d.d. Tijekom dana tradicionalna proslava sv Vinka u vinogradima i podrumima iločkih vinara i vinogradara uz konzumacijsko-degustacijsku čašu s tobolcem, zajednički vinski šator u staroj jezgri
  • 19h vinska zabava uz TS “Momci” i “Iločke bekrije”

23.01.2016. – subota

  • 11h Radoš – tradicijska proslava i posveta vinograda “PZ TRS”
  • 12h Pokladno Jahanje ulicama Iloka (cca 16,00h završetak i doček povorke u staroj jezgri)
  • 16-20h štandovi-stara jezgra: sajam rukotvorina, domaćih i tradicijskih proizvoda, degustacija iločkih vina, zajednički vinski šator u staroj jezgri
  • 20.0h vinska zabava uz TS “Ringišpil”

U zajedničkom vinskom šatoru ponuda vina-vinarija članova “Vinskog klastera Srijem” po pristupačnim cijenama, uz degustacijsku čašu s tobolcem!

Organizatori i pokrovitelji: Vinski klaster Srijem, Grad Ilok, TZ Ilok

Podrška: Savjetodavna služba

Sponzori: Tokić doo, Jamnica, TO Tina, Benzin doo, Pik Vrbovec, Sebastijan doo, Agromehanika

 

Info: 091 48 82 922 * www.facebook.com/TZIlok

 

Vinari i vinogradari nemaju puno odmora i vremena bez brige i posla u vinogradima i podrumima, oduvijek se vinogradima vraćalo već u siječnju, s obredom blagoslova pred početak Nove, Vinogradarske Godine i rezidbe.

Blagdan sv.Vinka ili pučki „VINKOVO“ dugo je prisutan u tradiciji Iloka i Srijema, to je autentični vinogradarski blagdan kada vinogradari zajedno sa svojim gostima odlaze u svoje vinograde i podrume kako bi se družili i slavili uz jelo i vino i pjesmu. Na Vinkovo se trs vinove loze simbolično reže, vješaju se kobasice i zalije ga se s malo vina uz molitvu da godina bude rodna. S tog i drugih trsova običava se odrezati nekoliko ključića, koji nakon što u posudi s vodom i u toploj kuhinji potjeraju, služe za prognoziranje rodnosti nastupajućeg godišta.

Osim doživljaja u vinogradima i vinarijama/podrumima dvije večeri do kasnih sati u zajedničkom središnjem vinskom šatoru u iločkoj tvrđavi u ponudi će biti puno dobrog vina i glazbe kako bi se svi što bolje na jednom mjestu zabavili. U sklopu Vinkova održat će se i „Pokladno jahanje ulicama Iloka“ , bit će tu i štandova sa raznim proizvodima, degustacije vina i drugog. Po treći put priprema se i posebno, zajedničko vino: „Graševinu Vinkovo“, koja je enološki sastavljena od vina gotovo svih iločkih vinarija.

 

Središnja proslava kao i inače predviđena je na vinogradarskoj poziciji Iločkih podruma – „Vukovo“, 22.01. 2016. u 14 sati.

Organizatori i pokrovitelji : Vinski klaster Srijem, TZ Ilok, Grad Ilok

 

Pokladno jahanje u Iloku , 23.01.2016.

I ove godine običaji poklada i konjogojaca obilježit će se pokladnim jahanjem i iločkim ulicama. Od domaćina do domaćina, od dvorišta do ajnfora, uz ljepotu konja, kočija, nošnje, pjesme i uz dobro vino i rakiju te domaće zalogaje prodefilirat će članovi više konjogojskih udruga iz Vukovarsko-srijemske i okolnih županija. Organizator i domačin u Iloku je Konjogojska Udruga „Kadij“ uz podršku TZ i Grad Ilok. Početak kretanja predviđen je za 12h iz ulice I.G.Kovačića, a završetak za 16h kod središnjeg vinskog šatora u tvrđavi.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.