Izvještaj s 5.kongresa savjeta mladih Republike Hrvatske

Po dolasku u Varaždin, 23.8., u predivnoj županijskoj palači domaćini su nas pozdravili i zahvalili se prisutnima te je održana radionica ‘Utjecaj savjeta mladih na strukturirani dijalog u lokalnoj zajednici’ na kojoj smo naučili više o funkcioniranju lokalne samouprave. Slijedila je večera i ugodno druženje članova Savjeta iz cijele Hrvatske.

Drugoga dana, 24.8., na istom mjestu dan je započeo radionicom ‘Mladi-Udruge mladih-Savjet mladih-Inicijative mladih-Gradsko vijeće-Gradonačelnik’. radionicu su vodili, članovima SMG Iloka poznati Renato Bukovac iz SMG Karlovca i Alen Hlilović nekadašnji član SMG Labina, na radionici smo bili podijeljeni u navedene skupine te smo dobili problemske zadatke koji se najčešće javljaju među mladima. Osobno sam bio u skupini ‘Udruge mladih’ gdje sam iznio svoja iskustva i naučio nova što će nam pomoći u daljnjem radu SMG Iloka.

Istoga dana poslije podne je održana sjednica proširenoga Predsjedništva udruge Koordinacija savjeta mladih RH. Udruga osnovana prošle godine s ciljem boljeg povezivanja i suradnje savjeta mladih s područja Hrvatske u kojoj svaki savjet mladih ima pravo imati predstavnike svoga lokalnog savjeta. Savjet mladih grada Iloka pozvan je priključiti se radu udruge bez ikakvih obveza. Uvidio sam odličnu priliku, prihvatio poziv te je izglasano primanje Savjeta mladih grada Iloka u udrugu Koordinacija savjeta mladih RH. Zahvalio sam se predsjedniku udruge Anti škrobici i svima prisutnima. Nadalje se na sjednici raspravljalo o aktualnim problemima savjeta mladih te su se dogovarala buduća druženja i kongresi s ciljem veće educiranosti mladih u RH.

Uslijedio je najočekivaniji dio Kongresa. Panel rasprava ‘Budućnost obrazovanja u Hrvatskoj’. Panelisti su bili akademski obrazovani ljudi sa hrvatskih učilišta i sveušilišta kao i gradonačelnik grada Varaždina Ivan čehok i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, a naravno glavni panelist je bila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divljak. Na žustrom panelu prepunom pitanja zaključak se stavio na to da je budućnost obrazovanja u STEM području.

Posljednji dan Kongresa ostavljen je za razgledavanje prelijepog Varaždina koji je u vrevi događanja jer se održava špancirfest.

Još jednom bih se želio zahvaliti gradu Iloku na pruženoj prilici te mi je iznimno drago bilo predstavljati SMGI i voljeni Ilok.

U Iloku, 26.8.2019.godine, podpredsjednik SMGI Filip Petrik

Bookmark the permalink.

Comments are closed.