Obvezno mikročipiranje pasa

Poštovani mještani Grada Iloka,

Zakon o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19) pred vlasnike/skrbnike pasa stavlja obveze kojih se nužno pridržavati s obzirom da su propisane i značajne kazne za nepoštivanje istih. Grad Ilok Vas ovim putem želi ukratko informirati o obvezama koje se pred Vas stavljaju kako bi ste njihovih pridržavanjem izbjegli kazne koje je Zakon odredio.

Kratak pregled obaveza koje su vlasnici/skrbnici pasa dužni poštivati i zakonom propisane kazne:

OBAVEZNO MIKROÄŚIPIRANJE: Grad Ilok na sjednici Gradskog vijeća donio je Odluku o sufinanciranju sterilizacije pasa i mačaka i označavanje pasa mikročipom na temelju koje će sufinancirati sterilizaciju pasa i mačaka i označavanje pasa mikročipom na području Grada Iloka kako slijedi:

R.br. OPIS % sufinanciranja
1. Sterilizacija ženke psa 70%
6. Sterilizacija ženke mačke 70%
8. Označavanje mikročipom 100%

Vlasnik/skrbnik pasa dužan je mikročipirati psa. Svi psi na području Grada Iloka moraju biti mikročipirani. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do 6000 kn.

KONTROLA RAZMNOŽAVANJA: Zakonska obveza skrbnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja radi se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprječava neželjeno potomstvo. Kazna za nepoštovanje ove obveze iznosi od 30.000 kuna do 50.000 kuna.

OVLASTI KOMUNALNOG REDARA: Skrbnik životinje obvezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju pasa. Ako ste svjedok kršenja zakona, zanemarivanja ili zlostavljanja životinja, svakako prijavite takve slučajeve Gradu Iloku na mail adresu: grad.ilok@ilok.hr i/ili komunalnim redarima na broj:091/620-2225 i 099/733-9912.

SVI POTREBNI UVJETI: Skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne životinje, što uključuje i veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinje kažnjivo je iznosom od 30.000 do 50.000 kuna, a mučenje i ubijanje zatvorskom kaznom do godine dana.

UDOMLJAVANJE UMJESTO KUPNJE: Grad Ilok na sjednici Gradskog vijeća donio je Odluku o udomljavanju napuštenih pasa sa područja Grada Iloka sukladno kojoj su propisani uvjeti o jednokratnoj novčanoj naknadi (u iznosu 2.000,00 km po udomljenom psu) za udomljavanje napuštenih pasa s područja Grada Iloka. TakoÄ‘er Odlukom je propisana mogućnost udomljavanja najviše do 9 pasa.

ÄŚIŠĆENJE IZMETA I POVODAC: Skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.

NAPUĹ TANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA, KUĆNOG LJUBIMCA ILI UZGOJENE DIVLJE ŽIVOTINJE: Zakonom o zaštiti zabranjeno je napuštanje životinje. Propisana kazna je od 30.000 kuna do 50.000 kuna.

Budite odgovorni i ne riskirajte visoke novčane kazne! Odvedite svojega psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastraciju te održavajte svoj grad čistim i ugodnim za život. Ako ste svjedok kršenja zakona, zanemarivanja ili zlostavljanja životinja, svakako prijavite takve slučajeve nadležnoj veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu, a u slučaju zlostavljanja i policiji. Budite aktivan sudionik društva i štitite životinje!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.