PU Vukovarsko-srijemska – Poziv na povećani oprez od prijevara

Pozivamo građane na povećani oprez te da ne nasjedaju na priče i ponude osoba koje ih kontaktiraju s nepoznatih telefonskih brojeva te da budu posebno oprezni priliko puštanja nepoznatih osoba u svoje domove kao i prilikom davanja svojih osobnih podataka.

Upozoravamo građane na prijevare, kojom prilikom počinitelji prijevara na neutvrđen način uspijevaju prikupiti podatke o rođacima hrvatskih državljana koji žive u inozemstvu te ih potom kontaktiraju radi njihovih navodnih problema s dokumentima, liječenjem i sl.,a za što je potrebno žurno uplatiti novac na račun koji im je nepoznati pozivatelj, odnosno počinitelj prijevare dostavio.

Nerijetko, građani uplaćuju potreban iznos, a da prethodno nisu provjerili ili uspjeli doći u kontakt s osobom koja se našla u situaciji radi koje je potrebna pomoć.

U drugim slučajevima, počinitelji se telefonom predstave kao zaposlenici banaka ili pošte uvjeravajući žrtvu da su se pojavile lažne novčanice ili im je istekao rok te da će k njima doći preuzeti novac za provjeru.

Ponekad se lažno predstavljaju kao policajci koji su pronašli nekog lopova i najave dolazak u dom žrtve po otiske prstiju na novčanicama i nakitu.

U nekim se slučajevima predstave kao djelatnici Porezne uprave uvjeravajući ih kako su dobili povrat novca koji će joj biti isplaćen tek kada uplati određeni iznos.

Na ovakve načine počinitelji prijevara oštećene građane dovode u zabludu te time ostvaruju protupravnu imovinsku korist.

Radi prevencije ovakvih prijevara savjetujemo i upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i druge oblike prijevara.

Ukoliko ste i pored sveg opreza i provjera oštećeni prijevarom, ODMAH obavijestite policiju, dolaskom u najbližu policijsku postaju ili pozivom na 192.

 

OPREZ!

 

Ni na koji način ne uplaćujte novac prije nego što dobro provjerite za što ga uplaćujete – stanite malo i dobro razmislite

Nemojte slati novac ukoliko niste u mogućnosti prvo potvrditi identitet osobe koja Vas je kontaktirala

Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove ako se prethodno pouzdano niste uvjerili o kome je riječ

Ne puštajte u svoj dom nikakve  službene osobe koje Vas žele besplatno masirati, provjeravati Vam novac, vraćati porez ili uzimati otiske prstiju s novca ili nakita

Budite posebno oprezni prilikom davanja svojih osobnih podataka, ali i brojeva telefona

UVIJEK BUDITE SUMNJIČAVI i nazovite policiju na 192 kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih Vam osoba.

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.