Lokalna tipologija stambenih zgrada na području Grada Iloka

Lokalna tipologija stambenih zgrada na području Grada Iloka

Zahvaljujući projektu INER, Grad Ilok je prva lokalna zajednica u Republici Hrvatskoj koja ima pripremljenu tipologiju stambenih zgrada. Interreg IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020Lokalnom tipologijom su definirani tipovi stambenih objekata prema periodu, vrsti i načinu izgradnje. Za svaki definirani tip objekta, predložene su mjere unapređenja energetske učinkovitosti, sustava za grijanje i pripremu sanitarne tople vode i to za standardno i poboljšano unapređenje (2 scenarija). Lokalna tipologija daje uvid u moguća smanjenja potrebe energijom prilikom realizacije nekih od predloženih mjera i očekivane rezultate u odnosu na trenutno stanje.

Lokalna tipologija omogućuje vlasnicima da identificiraju optimalna unaprjeđenja, koja će im omogućiti bolju ugodnost, smanjenje potrebne energije za grijanje, hlađenje ili pripremu tople sanitarne vode, a na osnovu toga i smanjenje mjesečnih izdataka. Tipologija omogućava i lokalnoj samoupravi da definira ciljeve i realizira specifične mjere podrške u cilju unapređenja energetske učinkovitosti na razini zajednice.

Slika 1. Dokumenti lokalne tipologije izrađeni u okviru projekta INER

Slika 1. Dokumenti lokalne tipologije izrađeni u okviru projekta INER

Kojem od 12 tipova stambenih zgrada na području Grada Iloka pripada Vaša zgrada provjerite u lokalnoj matrici u dokumentu Lokalna tipologija stambenih zgrada na području Grada Iloka. Kolike energetske uštede, prema tipu Vaše stambene zgrade, možete ostvariti primjenjujući scenarij 1 (primjena standardnih mjera) ili scenarij 2 (primjena složenih mjera) provjerite u dokumentu Scenariji za povećanje energetske učinkovitosti stambenih zgrada. A o kojim je točno mjerama riječ, saznajte u dokumentu Lista mjera za povećanje energetske učinkovitosti stambenih zgrada. Sve dokumente možete preuzeti s poveznica dostupnih na kraju ove objave.  

Slika 2. Matrica tipologije stambenih zgrada na području Grada Iloka

Slika 2. Matrica tipologije stambenih zgrada na području Grada Iloka

Projekt INER se implementira u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. i sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije

Dokumenti projekta:

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.