U 72 godini umro fra Marko Malović dugogodišnji gvardijan Župne crkve sv. Ivana Kapistrana u Iloku

Fra Marko bio je jedini katolički svećenik koji je ostao na okupiranim područjima hrvatskog Podunavlja, u Iloku.

Fra Marko Ignac Malović rođen je 11. listopada 1946. godine u Domašincu u Međimurju. Nakon osnovne škole 1961. godine u Zagrebu ulazi u Franjevačko sjemenište. U Franjevački red, u novicijat, ušao je u Cerniku, 25. kolovoza 1963. godine i dobiva redovničko ime fra Marko. Nakon godine novicijata, 26.kolovoza 1964. godine položio je prve redovničke zavjete. Svečane redovničke zavjete položio je 8. prosinca 1969. godine u Vukovaru, a za svećenika je zaređen 25. lipnja 1972. godine u Zagrebu.
Kao svećenik bio je na službi u Zagrebu, Bjelovaru, Našicama, Trsatu i Virovitici, a od početka velikosrpske agresije od 1990. godine za vrijeme cijeloga Domovinskog rata i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u čemu je i fra Marko dao svoj značajan doprinos, sve do 2005., u Iloku. Tijekom svojega redovničkoga i svećeničkoga života obavljao je službe definitora, gvardijana, vikara samostana, ekonoma samostana, magistra novaka i časne braće s privremenim zavjetima, župnika, kapelana, duhovnog asistenta OFS-a, duhovnika redovnica, ispovjednika.
Poslije Iloka, čemu su prethodila pastoralna namještenja u Sigetu, Novom Zagrebu, Bjelovaru, Našicama na Trsatu i Virovitici, špišić Bukovici, Slavonskom Brodu. O svemu što je proživio i doživio napisao je i knjigu pod nazivom “Ostajemo u Iloku”.
Dobitnik je i više odlikovanja i priznanja.  Đakovački i srijemski biskup Marin Srakić 1999. godine uručio je fra Marku Maloviću, tadašnjem gvardijanu Samostana sv. Ivana Kapistrana, Papino odlikovanje “Za Crkvu i Papu” (Pro Ecclesia Et Pontifice), u tijeku koncelebriranoga misnog slavlja u crkvi sv. Ivana Kapistrana u Iloku. Predsjednik RH Franjo Tuđman godine 1997. odlikovao ga je „Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske“ i 1999. „Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića“. Gradsko vijeće Grada Iloka dodijelilo mu je Povelju Grada Iloka kojom ga je proglasilo „Počasnim građaninom Grada Iloka“ u znak „zahvalnosti za duhovnu i inu potporu građanima Iloka u vrijeme Domovinskog rata, a potom i u danima povratka prognanih Iločana“.

Posljednji ispraćaj fra Marka Malovića održat će se u utorak 18. rujna 2018. god. u 13,00 sati na starom groblju u Vukovaru. Organiziran je prijevoz autobusom na sahranu, od strane Grada Iloka, te se građani koji trebaju prijevoz mogu javiti fra Ivanu Utješinoviću.

 

Izvor: Radio-Ilok

Bookmark the permalink.

Comments are closed.